I starten af 1800-tallet fandt den dansk-norske digter Johan Herman Wessel nemlig inspiration fra en af ejendommens karismatiske beboere, Carl Henrik Ording.
En hjørneejendom med historie
På hjørnet til Gåsegade finder du Vandkunsten 10. En rød murstensbygning, der afslutter Vandkunsten med et hjørnefag udsmykket med både en tavle og en portrætmedaljon – begge til minde om svenskernes storm på København i 1659. Men ser vi bag de røde mursten og dykker ned i det levede liv i hjørneejendommen, har en af de tidligere beboere også bibragt et lille minde i den danske digtsamling.
Ordings gård
Vandkunsten 10 blev opført i 1802-1803 og kaldes Ordings gård efter bygherren Carl Henrik Ording.
En besværlig hestehandler
Carl Henrik Ording var brygger og tidligere hestehandler, og han har efter sigende været en besværlig en af slagsen. I hvert fald hvis man skal tro den dansk-norske digter Johan Herman Wessel, som har skrevet følgende digt om Ording:
Impromtu over en besværlig Hestepranger: Den Mand, som sælger Heste, Han gjorde vel det bedste, Ifald han gik sin Vej, Thi man lider ham ej.
Om Carl Henrik Ording fik overbevist Johan Herman Wessel om andet, melder historien desværre intet om. Ejendommen fik dog en anden betydning, da konservator Peter Hermann Rasmussen, som ejede huset fra 1853-1889, i 1889 valgte at udsmykke bygningen med tavlen og portrætmedaljonen til minde om de to krige mellem Sverige og Danmark i 1600-tallet.
Medaljonen forestiller Frederik d. 3., som var konge under de to krige.
Portrætmedaljonen er modelleret efter det hæderstegn, som uddeltes efter svenskernes storm på København i 1659. Mindetavlen beskriver forløbet natten mellem den 10. og 11. februar 1659, hvor svenskerne stormede København, men blev slået tilbage fordi danskerne forinden havde fået efterretninger om angrebet.
På tavlen står følgende ord:
”HVOR DETTE TORV NU ER/VAR I ÆLDRE TIDERS STADENS GRÆNSE / MOD KALLEBODERNE / HER AFSLOG KIØBENHAVNS BORGERE / OG DANSKE STUDENTER / NATTEN MELLEN DEN 10de & 11e FEBRUAR 1659 / UNDER KONG FREDERIK DEN 3die / GENERALSTORMEN PAA KIØBENHAVN / DA DEN SVENSKE KONG CARL DEN 10de GUSTAV / VILDE EROBRE DANMARK.”
Selvom mindetavlen ikke har direkte reference til Vandkunsten, har den med sin placering en central plads i København – og Københavns historie.
Torvet har fået sit specielle navn fra det pumpeværk kaldet en Vandkunsten, som pladsen blev forsynet med i 1539.
Læs også historien om Vandkunsten 8 og Kompagnistræde 39.
Indenfor Voldene (2021, juli)
www.indenforvoldene.dk/vandkunsten-10Kulturarv.dk (2021, juli)
www.kulturarv.dk/fbb/sagvis.pub?sag=3102437Københavns Biblioteker (2021, juli)
https://bibliotek.kk.dk/raadhusbibliotekets-online-resurser/mindetavler-koebenhavn/indre/svenskernes-storm-paa-koebenhavnDen store danske lex (2021, juli)
https://denstoredanske.lex.dk/Stormen_p%C3%A5_K%C3%B8benhavnHistorie & Kunst, Københavns Kommune (2021, juli 15)
Foto af NN, fremstillet 1893
Foto af Peter Elfelt, fremstillet 1911
Læs mere om ejendomme med en spændende historie
Ejendomme
Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?
Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.