Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Gammel Strand 52

En skytsengel i den store bybrand.

gammel strand 52 facade

Ejendommen Gammel Strand 52, på hjørnet af Gammel Strand og Naboløs, er opført umiddelbart efter den forrige ejendom var brændt ned i 1795. Ikke bare denne af Gammel Strands ejendomme brændte i 1795 – det gjorde hele husrækken. Efter en særlig hændelse ved den forrige bybrand i 1728, skulle man ellers tro, at det var hjørneejendommens bestemmelse at være hele strækningens skytsengel.

Et råb om hjælp

Den forrige ejendom på hjørnet af Gammel Strand og Naboløs tilhørte en tysk købmand ved navn Heüserich. Lørdag d. 23. oktober 1795, hvor ilden havde vandret gennem byen i næsten 3 dage, blev der kæmpet hårdt for at redde Heüserichs ejendom. Hvis ilden først fik fat i hans ejendom, ville hele husrækken langs Gammel Strand være i fare for at falde. En beretning lyder, at Heüserich på et tidspunkt var så desperat, at han kravlede ud på taget, hvor han sad og råbte om hjælp. Efter sigende hørte kongen hans råb og tilbød ham sin hjælp, hvorefter Heüserich svarede, at det aldeles ikke var kongens hjælp, han havde brug for. Han havde brug for hjælpemandskab og andet, der kunne hjælpe ham med at slukke ilden. Kongen sendte straks yderligere hjælp i form af grenaderer og matroser, og efter en hård kamp var huset reddet.

Om historien er sand, det vides ikke. Det er dog en kendsgerning, at branden i 1728 blev stoppet netop der, på hjørnet af Gammel Strand og Naboløs og at hele husrækken blev reddet. Gammel Strand gik dengang hele vejen ned til det, som på daværende tidspunkt hed Højbro Stræde og Store Færge stræde - det område, som i dag hedder Højbro Plads. Pladsen blev anlagt efter branden i 1795, men kunne meget let være blevet anlagt i 1728, hvis ilden havde fået fat i Heüserichs ejendom.

Endnu en brand

Da København i 1795 igen blev ramt af brand, rakte ejendommens held åbenbart ikke længere. Branden i 1795 opstod på Gammelholm og bredte sig derefter over Holmens Kanal til kvarteret omkring Nicolai Kirke og videre til Gammel Strand og kvarteret omkring Nytorv. Store dele af den gamle by blev i disse dage forvandlet til aske, og det gjaldt altså også Gammel Strand. Efter branden gik et stort genopbygningsarbejde i gang, og der blev i den forbindelse sat krav til de nye ejendomme. Et af de krav er meget tydelige på en ejendom som Gammel Strand 52, som er kendetegnet ved det såkaldte ”ildebrandshjørne”. De skrå hjørner skulle sikre at brandvæsenets lange stigevogne lettere kunne svinge rundt om hushjørnerne.

To store kunstnere

Kunstmaleren Carl Bloch og skuespilleren Bodil Kjer har umiddelbart ikke vildt meget tilfælles. De har dog det tilfælles, at de begge fortsat bliver husket og hyldet for deres evner indenfor hver deres kunstart, og så har de begge boet i ejendommen Gammel Strand 52. Carl Bloch boede på ejendommens første etage fra 1873 til 1875. Han blev uddannet på Kunstakademiet i København i 1853, og er bl.a. kendt for udsmykningen af Christian IV’s bedestol i Frederiksborg Kirke, som består af 23 små bibelske motiver af Kristi liv. Omkring år 1959 boede skuespillerinden Bodil Kjer på 2. sal i ejendommen. Hun debuterede i 1937 på Det Kongelige Teater, hvor hun var tilknyttet resten af sin karriere bortset fra en kortere periode på Det Ny Teater i slutningen af 1950’erne. Bodil Kjer blev anset som tidens førende teaterskuespillerinde, og hun modtog adskillige priser for sit arbejde. Sammen med skuespiller og filminstruktør Bodil Ipsen har hun også selv lagt navn til en pris, som stadig uddeles i dag – det er naturligvis Bodil-prisen.

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.