Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Historien om Gammel Strand 44

Det idylliske kvarter omkring Gammel Strand har en helt speciel stemning. Og selvom gaden ikke strækker sig langt – så gør historien. En historie, som indeholder alt fra fiskekoner og ballet til elektromagnetisme.

ejendomme på gammel strand i københavn

Det idylliske kvarter omkring Gammel Strand har en helt speciel stemning. Og selvom gaden ikke strækker sig langt – så gør historien. En historie, som bl.a. omhandler de fiskerkoner, som i mange år har solgt fisk ved Gammel Strand, og hvis historie derfor er blevet uløseligt forbundet med stedet.

Fiskerkonerne på Gammel Strand

Fra 1500-tallet og frem til starten af 1900-tallet var Gammel Strand præget af fiskehandel. Fiskehandel har før i tiden traditionelt været et kvindeerhverv, og de kvinder, som stod og solgte fisk blev kaldt ”fiskerkoner”. Til at begynde med købte kvinderne fisk hos fiskerne i Skovshoved og gik derefter hele vejen ind til København for at sælge dem på Gammel Strand. Senere begyndte fiskerne at lægge til ved Gammel Strand hver morgen. Fiskehandlen på Gammel Strand ophørte i 1958, hvor den flyttede til Sydhavnen. Enkelte kvinder fortsatte dog ved Gammel Strand og den sidste fiskerkone, Doris, stoppede i 2008.

Arkivfoto Gammel Strand ca. 1900

Klassicistisk fra kælder til kvist

Ejendommen Gammel Strand 44 er bygget af tømrermester Frederik C. G. Koop i 1797 umiddelbart efter Københavns anden store brand i 1795. Ejendommens ydre udtryk er præget af et klassicistisk formsprog, som er typisk for tiden. Ejendommen har en enkelt og sparsomt dekoreret gadefacade, hvor det primært er den blanke mur over den høje sokkel, som udgør det dekorative element. Det klassicistiske bygningsideal afspejles også i både interiør og planløsning, som er bevaret på alle etager. 

Med spor fra balletten

I 1811 flyttede Antoine Bournonville, den første solodanser og senere første balletmester på Det Kongelige Teater, ind i ejendommen. Han var far til August Bournonville, som senere skulle vise sig at blive det væsentligste navn i dansk ballethistorie. Den Kongelige Ballets berømmelse skyldes blandt andet det repertoire, August Bournonville efterlod sig. Hans stykker bliver stadig danset den dag i dag, og af de mest berømte kan blandt andet nævnes ”Sylfiden”, ”Napoli” og ”Et folkesagn”.

Verdensberømt beboer

Året 1811 var ikke kun året hvor Bournonville flyttede ind i ejendommen, det gjorde den verdensberømte fysiker og kemiker H. C. Ørsted også. Han var på dette tidspunkt dog ikke verdensberømt endnu. Det blev han nemlig for sin opdagelse af elektromagnetismen, som først fandt sted i 1820. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen blev genstand for en omfattende forskning, og opdagelsen danner blandt andet grundlag for udviklingen af telegrafen, telefonen, elektromotoren og dynamoen. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen fandt efter sigende sted hjemme i hans egen lejlighed i Nørregade, hvor han boede på daværende tidspunkt. Så man kan aldrig vide hvilke hjemmeforsøg, han har udført i sin tid som beboer i denne ejendom.

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.