I 2023 etablerede Jeudan i samarbejde med et konsulenthus et nyt AMU-kursus til formændene på Jeudans byggepladser og produktionscheferne i Logistik. Disse formænd fungerer i dagligdagen som uformelle ledere, men har ikke en reel lederuddannelse, og det havde flere af dem efterspurgt ved dialogmøder med HR i 2022.
Lederne fremtidssikrer Jeudan
I Jeudan er der et stort fokus på ledelse, og der arbejdes kontinuerligt med videreuddannelse og kompetenceudvikling. De gode ledere er en nødvendighed for at fremtidssikre virksomheden. Det gælder også de håndværkere, der har formandsansvaret ude på byggepladserne, og som spiller en afgørende rolle i forhold til engagement, trivsel og performance på pladserne.
Behovet for uddannelsen viste sig i de dialogmøder, som kom i kølvandet på Jeudans halvårlige eNPS- og engagementsmålinger. Her blev det tydeligt, at mange af formændene manglede – eller direkte efterspurgte – kompetencer til at kunne håndtere forskellige hverdagsproblematikker. “Hvis vi skal skabe en arbejdsplads, som er endnu bedre til at fastholde medarbejdere, og hvor der er endnu bedre trivsel, så skal vi starte med lederne og klæde dem godt på. Formændene var virkelig motiveret og klar til at lære.” – Pia Holst Garcia, HR-udviklingskonsulent, Jeudan.
12 uger på arbejdsbænken
Udviklingen af formandsuddannelsen startede med dialogmøder med nogle af formændene for at komme tættere på, hvad de præcist følte, de manglede og for at identificere, hvordan Jeudan løbende kan styrke formændenes kompetencer. Herefter inviterede Jeudan konsulenthuset med på råd, og sammen med dem blev der udviklet et uddannelsesforløb på 12 uger.
For at gøre uddannelsen så relevant for formændene som muligt, blev deres opgaver udformet som helt konkrete øvelser, de kunne drøfte i løbet af dagligdagen, og mens de arbejdede.
Mere uddannelse i 2024
I Jeudan skal håndværkerfagene være en attraktiv karrierevej. Derfor sættes der høje standarder for, hvordan håndværkere skal kunne trives og udvikle sig. Formandsuddannelsen er en del af Jeudans Lederakademi, som er et fokuspunkt for 2024. I 2024 vil der også blive udarbejdet et Håndværkerakademi, som bl.a. skal sikre, at Jeudans håndværkere har de nødvendige kompetencer til at kunne vedligeholde og restaurere Jeudans mange klassiske og fredede ejendomme.
I løbet af de 12 uger var der fire undervisningsdage. Temaerne for undervisningen var bl.a. adfærd og DISC-analyse, kommunikation og spørgeteknik samt konflikthåndtering. Sideløbende med undervisningen blev der lavet opgaver, der var e-læring, som støttede op om de forskellige temaer, ligesom formændene mødtes i erfagrupper og sammen fandt frem til, hvordan de bedst kunne bruge teorien i praksis.
Næste stop: Mere uddannelse
Formændene har haft stor glæde af erfagrupperne, så de kommer til at fortsætte fremadrettet. På baggrund af formændenes store engagement, og efterfølgende interesse i at lære mere, er der også blevet tilføjet endnu et forløb til uddannelsen. Her vil der især være fokus på ledelse i forhold til bl.a. tværfagligt samarbejde, kommunikation og motivation.
Ansvarlighed
Vores sociale historier
Jeudan skal fortsat værne om København og skabe en langsigtet bæredygtig og rentabel forretning til gavn for koncernens kunder, medarbejdere og ejere – og i sidste ende til gavn for hele samfundet.