Når 120 år gamle vinduer trænger til en kærlig hånd, er det ikke ensbetydende med, de synger på sidste vers og skal udskiftes med helt nye. Tværtimod er det i størstedelen af tilfældene mere langt mest bæredygtigt at restaurere dem - og på den måde bevarer vi også både æstetik, sjæl og historie.
Renovering er en del af vores bæredygtige service hos Jeudan. Vi restaurerer derfor vinduerne i mange af vores historiske ejendomme i stedet for at udskifte dem med nyere vinduer. Det er ikke blot den mest bæredygtige løsning. Det sikrer også bevaring af kulturarv, bygningens sjæl og historien. Det er Tietgens Hus, den gamle bankbygning på Børsgade, et tydeligt bevis på, hvor vi restaurerer bygningens 393 vinduer.
Prægtig bankbygning på Børsgade
På Børsgade 4-8 ligger Tietgens Hus. En prægtig bygning, der var hovedsæde for Privatbanken, som blev stiftet i 1857. Privatbanken blev senere til det, vi den dag i dag kender som Nordea. Bankens første direktør var C.F. Tietgen, en ung grosserer, der besad posten i 40 år.
C.F. Tietgen var en initiativrig herre med entreprenørblod løbende i årene. Foruden at være bankdirektør for Privatbanken iværksatte han en række store erhvervsprojekter, der siden hen har haft stor betydning for Danmark. Han betegnes derfor som en af vores største iværksættere. Det er naturligvis Tietgen, der har lagt navn til den mondæne bankbygning på Børsgade, der fungerede som bank indtil 2000.
I dag udgør Tietgens Hus med sine 7.400 kvadratmeter en kontorbygning langt udover sædvanlige. Det skyldes ikke mindst udsmykningerne i barok- og renæssancemotiv og de noget nær utallige sprossede vinduer, der også kendetegner bygningen. Helt utallige er de ikke, for der er præcist 393 af dem - og samtlige af vinduerne er Jeudan lige nu i gang med at restaurere. Dét er en tidskrævende proces, der kræver snilde og grundighed fra vores dygtige håndværkere.
Energieffektivitet i gamle dage
Man skulle måske tro, at nyere vinduer ville vinde over ældre vinduer, når det kom til isolering af varme. Det er ikke nødvendigvis altid tilfældet. Foruden et stort fokus på genanvendelighed og bevaringen af bygningerne æstetik, arbejder Jeudan også løbende med, hvordan vi sikrer energieffektivitet i vores mange historiske ejendomme. Det gælder også i restaureringen af de eksisterende vinduer.
De klassiske dannebrogsvinduer med sprosser, der har enkeltglas og forsatsramme kan nemlig også have en lav en U-værdi. U-værdien betegner, hvor godt en bygningsdel – for eksempel et vindue – isolerer. Jo lavere en værdi, desto bedre er isoleringsevnen.
Et dannebrogsvindue med enkeltglas og forsatsramme med et enkelt lag energiglas, er fore eksempel næsten lige så energieffektiv som nyere vinduer med 2-lags energirude – og dobbelt så energieffektiv som ældre vinduer med termoruder. Samtidig dæmper et ældre vindue med forsatsvinduer trafikstøj med 42 decibel, hvor et tilsvarende vindue med 2-lags termorude reducerer støj med 30-34 decibel.
Udsyn med sjæl og historie
I Tietgens Hus har vinduerne 120 år, masser af sjæl og historie på bagen.
Kvalitetsruder dengang er kvalitetsruder nu
Der er flere forskellige tungtvejende grunde til, at vi restaurerer de knap 400 gamle vinduer i stedet for at udskifte dem. En af dem er, at vi på den måde bevarer Tietgens Hus' sjæl, historie og æstetiske udtryk, fordi de oprindelige dannebrogsvinduer med sprosser passer til bygningens oprindelige stil. Det er bevaring af vores fælles kulturarv og noget, der lægger os stærkt på sinde hos Jeudan. Samtidig genanvender vi det eksisterende materiale og minimere ikke kun byggeaffald i forbindelse med renovering, men også produktionen af nye materialer.
En anden årsag er, at den kvalitet, vinduerne blev udført i sin tid, kan være svær at finde nu. Det er for det første langt fra alt træ, der kan anskaffes længere. Det hører desuden til sjældenhederne, at man benytter den samme spejlskårne kernetræ, som man gjorde for 100 år siden og tidligere. Netop denne trætype er i udgangspunkt mere solid og bedre end de nyere alternativer.
100 år gamle vinduer, der har glasruder i med tilsvarende alder, er ikke perfekte. I glassene kan vi finde både fejl og ujævnheder, men det er ikke desto mindre en del af charmen og historien, fordi glasset reflekterer lyset smukt. Nye vinduers glas er glatte og jævne, men tilfører selvsagt ikke bygningen så meget liv og sjæl, som det er tilfældet med de, originale ældre glas.
En god indikator for, at vinduer kan holde 100 år er, at de allerede har holdt i 100 år. Og det betyder, at restaureringen af dem i langt de fleste tilfælde er en mere bæredygtig løsning end at udskifte dem med nyere vinduer. Hvad der var kvalitet dengang, er med andre ord også kvalitet nu.
Godt for historien. Lige så godt for klimaet.
I 2020 udkom Rambølls analyse ”CO2-udledning og totaløkonomi i renovering og nybyg”. I den kan man læse, at nybyggeri af 6.600 kvadratmeter erhvervsejendom i gennemsnit udleder 55 ton CO2 – hvorimod større renoveringer koster 37 tons i CO2-regnskabet, hvis CO2-besparelsen ses over en sammenstillingsperiode på 50 år.
Du kan læse mere om, hvordan vi renoverer i Jeudan. Vi har også etableret en miljø- og energiafdeling, der hjælper vores kunder med at vælge de mest bæredygtige løsninger, så vi sammen reducerer energiforbruget og skaber et bedre indeklima.
Et stort fokus på bæredygtighed var et spadestik, Jeudan tog i 2020. I vores ansvarlighedsrapport fra 2021 kan du blandt andet se, hvordan vi dette år renoverede en lang række bygninger i København.
Ansvarlighed
Ansvarlighed
Vi værner om en klimavenlig by. Vi værner om byens historie. Vi værner om byens udvikling. Tankerne er grønne, og vi gør en dyd ud af bæredygtig renovering.
Ejendomme
Søg efter dit næste lejemål
Udfyld dine søgekriterier, og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.