Medicin og sportskage
Apotekerfaget var ikke et tilfældigt valg for Otto Benzon. Det var derimod et fag, som lå i familien. Otto Benzons far Alfred Benzon var uddannet farmaceut og erhvervede i 1848 Svane Apotek på Østergade i København, hvilket skulle vise sig at blive startskuddet til en større familievirksomhed. Da Alfred Benzon havde overtaget apoteket, så han nemlig uopdyrkede forretningsmuligheder i at levere fabriksfremstillede lægemidler til landets andre apoteker, og i 1879 omfattede Alfred Benzons fabrikkers sortiment over 50 forskellige produkter. Sammen med sin bror arvede Otto Benzon i 1884 den medicinalvirksomhed, som deres far havde startet. Virksomhedens ekspansion fortsatte i generationer, men i 1970’erne blev virksomheden opkøbt af et finsk selskab.
Kombineret med at drive familievirksomheden havde Otto Benzon også en karriere som forfatter. Han kom særligt til at beskæftige sig med at skrive skuespil, hvoraf flere blev opført på de store teatre i København. Han skrev bl.a. stykket ”Sportsmænd,” som blev opsat på Folketeateret i 1891. Stykket har efter sigende inspireret La Glace’ til at lave den berømte sportskage.
Kristianiagade
Kristianiagade ligger i et lille kvarter med norske gadenavne på Østerbro. Kristianiagade er således opkaldt efter Kristiania, det daværende navn for Oslo. Gaden ligger på det tidligere voldterræn, hvor der ved den nuværende Bergensgade lå en bastion kaldet Grønland Lynette. I slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet blev der i Kristianiagade opført en række store villaer som privatboliger for nogle af byens største forretningsfolk, herunder Otto Benzons villa. Flere af de store villaer, som hovedsageligt blev opført på gadens vestlige side, fungerer i dag som ambassader. På den østlige side af gaden ligger der en række etageejendomme bygget til det bedre borgerskab.
Palævilla med portnerbolig
Arkitekten Andreas Clemmensen har tegnet en del ejendomme i Stockholmsgade og Kristianiagade, og en af dem er villaen Kristianiagade 1. Områdets ejendomme er hovedsageligt fra slutningen af 1800-tallet, hvor Clemmensen havde taget palæstilen til sig. Clemmensens bygningsværker i palæstil blev beundret i samtiden og har givetvis haft stor betydning for udbredelsen af denne stil såvel i villa- som etagebyggeriet. Villaen Kristianiagade 1 et eksempel på Clemmensens palæstil med dekorative elementer som hjørnekvadre, krongesims, gesimsbånd og balustrader ved balkonen. Andreas Clemmensen har bl.a. også tegnet Serum Instituttet og Palads Biograferne (dog uden farverne, de er tilføjet af Poul Gernes).
Det lille hus, som Jeudan er ved at istandsætte og transformere, er den tidligere portnerbolig til villaen. Før i tiden var der på bagsiden af portnerboligen udgang til en lille privat gård med retirade (toilet). I dag er der både toilet og bad indendørs.
Istandsættelse af portnerboligen omfatter bl.a. reparation af murenes revner og puds, maling af træværk og udskiftning af hoveddør. Vinduerne er formodentligt originale og dermed 123 år gamle. Vinduerne er lavet i kernetræ af langsomt-voksende fyrretræ i en kvalitet, der er meget svær at finde i dag. Hoveddøren, der ikke var den originale, var desværre meget slidt og er blevet udskiftet med en dør i samme historiske stil. Hoveddørens beklædning hedder ”flammering”. Alt udvendigt træværk er malet med traditionel linoliemaling, der med løbende vedligehold (som Jeudan sørger for), forventes at kunne holde hundreder af år endnu.
Den prægtige villa med tilhørende portnerbolig rummer fine arkitektoniske kvaliteter og en kulturhistorisk fortælling om, hvordan man kunne leve og bo omkring år 1900 på Østerbro.
Flere historiske ejendomme på Østerbro
Ejendomme
Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?
Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.