Det er svært ikke at lægge mærke til den karismatiske hjørnebygning med Sankt Nikolaj Kirke i baggrunden. Du har med stor sandsynlighed lagt mærke til ejendommen på dine slentreture rundt i de smalle historiske gader i København. Men kender du fortællingen om digteren, der har boet i ejendommen? Den er lidt af et eventyr.
Ejendommen Højbro Plads 21, som bliver kaldt Plougs Gaard, blev opført umiddelbart efter Københavns brand i 1795. Ejendommen har op gennem 1800-tallet dannet ramme om både kunst, forretning og politik, og mange mennesker, som vi i dag anser som betydningsfulde for deres samtid, har boet i og besøgt denne ejendom. For at få et indblik i ejendommens historie, tager vi tilbage til 1800-tallet og bevæger os en tur op gennem Plougs Gaard – etage for etage.
Hos Hirschsprung på første
Turen gennem ejendommen starter i en lejlighed på første etage i år 1872. Fra da af og otte år frem boede den store kunstsamler og tobaksfabrikant Heinrich Hirschsprung med sin familie. Netop Hirschsprungs kunstsamling har betydet, at mange mennesker stadig kender navnet i dag, eftersom samlingen har dannet grundlag for museet Den Hirschsprungske Samling i Stockholmsgade. Hirschsprungs kunstsamling består i høj grad af værker fra Hirschsprungs egen tid af kunstnere som blandt andre P.S. Krøyer, Anna Ancher og Vilhelm Hammershøi. Særligt Krøyers billeder var der mange af i Hirschsprungs samling, og de to havde også et nært venskab. Krøyer er derfor kommet meget i det Hirschsprungske hjem på Højbro Plads, og det samme er mange af tidens andre store billedkunstnere og forfattere som Wilhelm Marstrand, Holger Drachmann, Herman Bang og Henrik Pontoppidan.
Hos Melchior på anden
Nu bevæger vi os op på anden etage, men tager nogle år tilbage i tiden for at besøge grosserer Moritz G. Melchior. Han købte ejendommen Højbro Plads 21 i 1855 og flyttede ind i en lejlighed på ejendommens anden etage med sin familie. Melchior drev varehandel og havde et større skib på verdenshavene, og da familien flyttede ind i ejendommen, gjorde virksomheden Moses & Søn G. Melchior også. Moritz Melchior var gift med Dorthea, og deres lejlighed var udover at være fyldt med deres otte børn, et sted hvor mange af tidens store kunstnere kom – på samme måde som Hirschsprungs lejlighed nedenunder nogle år senere skulle blive samme form for samlingssted for en anden gruppe af byens store kulturpersonligheder. En af dem som kom meget hos familien Melchior var digter H.C. Andersen, som efter sigende i sin tid har sat sit præg på lejlighedens udsmykning:
”I det første værelse hang blandt andet Carl Bloch’s berømte maleri, fra et italiensk Osterie og C. A. Jensens maleri af H.C. Andersen, i hel figur. I hjørneværelset stod den store skærm, hvorpå H. C. Andersen havde opklæbet udklip fra europæiske storbyer, skærmen står nu på H. C. Andersen museet i Odense. I spisestuen hang hele vejen rundt vifter, hvorpå H. C. Andersen havde skrevet på hvert blad, disse vifter var indrammet i glas.”
Citatet er fra et erindringsskrift af Elna Bøgedal, som er kommet i hjemmet i den tid, hvor datteren Louise Melchior boede i lejligheden. Datteren Louise Melchior boede i lejligheden på Højbro Plads til sin død i 1934, og som det fremgår af ovenstående citat, er der blevet værnet om lejlighedens udsmykning fra forældrenes tid.
Hos Ploug på tredje
Så er vi nået til tredje etage, hvor vi skal besøge en person, som ikke bare har boet i ejendommen, men som også har lagt navn til den. Ejendommen er blevet opkaldt efter journalist, digter og politiker Carl Ploug. Han købte ejendommen i 1862, og den var derefter i familiens eje i ca. 50 år. Ploug var redaktør for den nationalliberale avis Fædrelandet fra 1841-1882, et job som han blandt andet. bestred fra adressen på Højbro Plads. Derudover var han medlem af Landstinget i 1858-1890, først for de nationalliberale og senere for Højre. Men i den brede offentlighed var han første og fremmest kendt for sit journalistiske virke og som digter.
Carl Ploug døde i 1894, men navnet ”Plougs Gaard” har ikke desto mindre holdt ved. Ejendommen kunne måske lige så godt være opkaldt efter en anden beboer, men forhåbentlig skaber navnet en nysgerrighed på ejendommens historie, som giver anledning til at fortælle om flere af de spændende beboere og besøgende fra tidligere tider.
Branden ændrer byen
Det er ikke bare ejendommen, der stammer fra tiden efter branden i 1795. Det gør pladsen også. Branden i 1795 startede d. 5. juni og efter tre dage lå en stor del af byen som en rygende ruinhob med knap 1000 nedbrændte huse. Der hvor Højbro Plads ligger i dag, lå indtil branden to små gader ved navn Store Færgestræde og Højbrostræde. Efter branden undlod man at genopbygge de to stræder, og der opstod i stedet en åben plads, som i tilfælde af en ny ildebrand kunne fungere som brandbælte med plads til passage. Ideen om at ændre byens struktur efter branden kom ikke kun til udtryk her. Gaderne blev efter branden generelt gjort bredere og Gammeltorv og Nytorv blev slået sammen. Efter branden skulle mange ejendomme genopbygges, inklusiv de ejendomme, som kom til at ligge ud til Højbro Plads. Plougs Gaard er et klassisk eksempel på et hjørnehus fra den tid. Ejendommen repræsenterer den klassicistiske stil, der blev fremherskende efter branden. Facaden domineres af de brede pilastre og den karakteristiske afskæring af hjørnet, som skulle sikre at brandvognene i fremtiden lettere kunne komme forbi.
Branden i 1795 var naturligvis en kæmpe katastrofe, men at Højbro Plads blev anlagt som følge deraf er trods alt en gevinst. Ikke nok med at den tjente et formål som brandsikrende foranstaltning, så er pladsen i dag også et tiltrængt pusterum i den tætte indre by, som skaber en smuk optakt til hjørneejendommen Højbro Plads 21.
Plougs Gaard: Højbro Plads 21, 21A, 21B, hj. af Ved Stranden 20, København. Fredede og bevaringsværdige bygninger. Lokaliseret den 30. august 2021 på https://www.kulturarv.dk/fbb
Juul, Reneé. (2007). Plougs Gaard. Formuepleje.
Knudsen, Ann Vibeke. Israel Berendt Melchior, 1827-1893. Interiørerne, stereobilleder især. History of photography. Lokaliseret den 30.august 2021 på https://www.fotohistorie.com
Ved Stranden 20 / Højbro Plads 21-21a-b. (s.d.). Indenforvoldene.dk. Lokaliseret den 30.august 2021 på http://www.indenforvoldene.dk
Schøning, Peter. (2020, 12. januar). Gevinsten af Københavns brand 1795. Københavns Biblioteker. Lokaliseret den 30. august 2021 på https://bibliotek.kk.dk
Højbro Plads. Kend København. Lokaliseret den 30.august 2021 på http://www.hovedstadshistorie.dk
Bladt, Lene Elmegaard. (2011, 15. august). Carl Ploug, 1813-1894. danmarkshistorien.dk - Aarhus Universitet. Lokaliseret den 27.august 2021 på https://danmarkshistorien.dk
Elna Bøgedal: Erindringer 1995. Periode: 1917-1930. (side 5). https://api.kbharkiv.dk/asset/21288
Læs om flere historiske ejendomme, der har haft prominente beboere
Ejendomme
Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?
Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.