Arkitektur
Ejendommen blev opført af arkitekterne Valdemar Ingemann og Bernhard Ingemann, som var far og søn. Valdemar Ingemann optog sønnen Bernhard i sin virksomhed i 1896. Mange af de bygninger, de opførte i fællesskab, forekommer friere stilistisk end Valdemar Ingemanns tidligere bygningsværker.
Mod Fiolstræde ses et relief over det midterste fag, som forestiller Neptun og Merkur. Relieffet er udført af billedhuggeren og stukkatøren Hans Lamberg-Petersen.
Hvordan kom gaden til at hedde ”Fiolstræde”?
I 1400-tallet løb Fiolstræde som en blind gade fra Nørre Vold til det, som blev kaldt ”kantorens port”. Kantoren var den person, som ledede korsangen i Vor Frue Kirke, og kantorens gård lå øst for den gamle bispegård – der hvor universitetsbiblioteket senere kom til at ligge. Dengang blev gaden kaldt ”Strædet, der løber til kantorens port” eller ”Strædet, der løber til Nørre Vold”. Navnet afhang altså af, om man gik op eller ned ad gaden.
”Strædet, der løber til kantorens port” kom senere til at hedde ”Store Violstræde”, og da kom stykket fra Store Kannikestræde til Skindergade til at hedde ”Lille Violstræde”. Navnet var en direkte henvisning til botanikkens verden, men hvorfor gaden blev opkaldt efter violen, vides ikke. Frem til starten af 1500-tallet var området dækket af store grunde med gårde og haver, og det er da muligt at gadenavnet er kommet af, at der i nogle af disse haver er vokset violer.
Duften af violer?
Det har desværre ikke været duften af violer, der prægede gaden. Ud mod volden ved Nørreport lå en losseplads, der endda også fungerede som mødding. I stedet for velduftende blomsterhaver var gaden altså præget af de dufte, man kan forestille sig, at en mødding og en åben kloak afgiver.
i den modsatte ende af Violstræde lå Skidenstræde, som først i 1818 fik det noget pænere navn ”Krystalgade”. Skidenstræde havde fået sit navn efter byens rende – en åben kloak, som ledte skidt og møg ud mod byens lavereliggende områder.
Senere blev ”viol” til ”fiol”, og det er vist nok bare en forvanskning, sådan som det er sket med mange af Københavns gadenavne gennem tiden. Heldigvis er navnet ikke det eneste som har ændret sig i Fiolstræde – der lugter også væsentligt anderledes i dag, end der gjorde i 1700-tallet.
https://www.berlingske.dk/kultur/et-paradis-for-rotter-og-lopper
https://docplayer.dk/207515374-Koebenhavns-museum-rosengaardenkarre.html
https://user-9y8ca5x.cld.bz/HistoriskeMeddelelserOmKobenhavn1Raekke-V-h5/4
https://www.starbas.net/arkivskaber.php?id=4207&laes_mere=ja
Købmandsskolen, 1918. Fotograf: Peter Elfelt, Københavns Museum
Nørre Voldgade mod Købmandsskolen, 1909. Fotograf: Fritz Theodor Benzen, Københavns Museum
Klerkegade 15, 1941. Fotograf: Carl Ernst Hannuss, Københavns Museum
Læs mere om Fiolstrædes særlige historie
Ejendomme
Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?
Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.