Gå til hovedindhold

Ejendomshistorie

Fiolstræde 31-33

Der har altid været tradition for, at butikker indenfor samme erhverv har samlet sig i en gade. Fiolstræde er ingen undtagelsen - det har historisk været boghandlernes og antikvariaternes gade.

Gul facade på Fiolstræde

Mere end 100 års boghandel

I 1892 åbnede William Sørensen Antikvariat og Papirhandel i Fiolstræde 31-33. Den lille forretning skulle vise sig at blive startskuddet til mere en 100 år med boghandel på denne adresse.

Efter at William Sørensen havde haft forretningen i 22 år, blev den i 1914 overtaget af Einar Harck – og det var med ham som ejer, at forretningen voksede sig rigtig stor. Foruden den eksisterende papirhandel og antikvariat etablerede han en sortimentsboghandel, musik- og fotohandel og forlag. Hans speciale blev lærebøger til Købmandsskolen, og derudover forhandlede han også lærebøger til bl.a. seminarister.

Sort/hvid foto af Hjørnet Fiolstræde/Store Kannikestræde

Forfatteren Knud H. Ditlevsen beskrev Harcks forretning som en boghandel i særklasse: ”Der var orden og system i sagerne, og enhver fagmand kunne beundre den måde, hvorpå alle muligheder for reklame var udnyttet overalt i butikken. (…) imponerende var ikke mindst den store ”bogsal” på 1. sal”.

Da forretningen i 1939 kunne afholde 25-års jubilæum, havde den bredt sig ud på alle ejendommens etager. Einar Harck døde i 1961, hvorefter hans enke Jutta Marie Harck drev forretningen videre. Forretningen var i familiens hænder indtil 1970. Forretningen blev senere lagt sammen med et andet antikvariat og derefter har ejerne været flere af de store boghandlerkæder - der har været boghandel på adressen helt frem til 2015.

En ejendom - mange muligheder

Ejendommen blev dog ikke opført for en boghandler, men derimod for en brændevinsbrænder. Han hed Niels Marquardsen og fik opført ejendommen mellem 1730 og 1740. Dengang var huset kun to etager højt, men fik i henholdsvis 1832 og 1850 sin tredje og fjerde etage. Ejendommen er en hjørnebygning med syv fag mod Fiolstræde, et skråt hjørnefag og tre mod det lille torv, der i gamle dage kaldtes Skidentorv, senere Nørre Torv og som i dag er navnløst.

Sort/hvid foto af universitetsbiblioteket
Sort/hvid foto af Tønder på Åbenrå 4

Bøger og brændevin

Gaden har igennem sin lange historie både huset et brændevinsbrænderi, det storslåede universitetsbibliotek - og som bekendt: et hav af boghandlere.

At Fiolstræde historisk har været en gade for boghandlere og antikvariater kommer ikke ud af den blå luft. Det hænger sammen med, at gaden igennem tiden har været en gade, hvor mange studerende og professorer har færdes. Gadens tilknytning til Københavns Universitet rækker mange år tilbage. Den tilknytning blev for alvor tydelig i 1861, da det store universitetsbibliotek stod færdigt og derudover har Metropolitanskolen haft til huse i annekset til Vor Frue Kirke frem til år 1938.

  • Christensen, Connie. (2008, september). En gade i byen: Fiolstræde. Stræderne, 11, side 12

  • Bog og Idé Nørreport. (s.d.). Boghandlere i Danmark. Lokaliseret den 5. 1 2022 på

  • Fiolstræde 31-33. Indenforvoldene.dk. Lokaliseret den 5. 1 2022 på http://www.indenforvoldene.dk/fiolstraede-31-33

  • Universitetsbiblioteket. Universitetshistorie. Lokaliseret den 5. 1 2022 på https://universitetshistorie.ku.dk/leksikon/u/universitetsbiblioteket/

  • Fiolstræde. Hjørnet af Store Kannikestræde, 1903. Fotograf: Fritz Theodor Benzen, Københavns Museum

  • Universitetsbiblioteket, ukendt årstal. Fotograf: Frederik Riise, Københavns Museum

  • Åbenrå, 1890-1899. Fotograf: Johannes Hauerslev, Københavns Museum

udlejningsejendom på store strandstræde i københavn k

Ejendomme

Hvilken historie skal du eller din virksomhed bygge videre på?

Find dit drømmekontor, butikslejemål eller nye hjem hos os. Udfyld dine søgekriterier og find dit næste lejemål. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for råd og vejledning til at finde dit næste lejemål.