Du har sikkert lagt mærke til de flotte og velbevarede ejendomme i København. Ejendommene, som vi sætter pris på, tager billeder af og som bidrager til det københavnske bybilledes sjæl – og har gjort det gennem flere hundrede år. Bevaringen af disse bygninger er dog ikke nogen selvfølge, og derfor blev Bygningsfredningsloven indført i 1918, så vi sikrer, at vi kan bevare byens fortid og sikre dens fremtid.
Bygningsfredningsloven
Bygningsfredningsloven har blandt andet været med til at skabe et kulturmiljø omkring Frederiksstaden og Indre By. Og som storby? Ja, her er København unik. I mange andre storbyer udskiftes snørklede gader og smukke facader fra det forrige århundreder ofte med moderne infrastruktur og nybyggerier, hvilket svækker bykernen. I København værner vi om de værdier, der får os til at slå øjnene op og dvæle lidt ved byens historiske storhed.
Forskellen på bevaringsværdig og fredet ejendom
Forskellen på bevaringsværdige og fredede ejendomme kan være svær at gennemskue. Skåret ud i pap, så har de fredede ejendomme særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter, som skildrer betydningsfulde tidsperioder i den danske nationale historie. De bevaringsværdige ejendomme fortæller også om arkitektur, byggeteknik og kulturhistorie, men på et regionalt eller lokalt plan. Derfor administrerer staten de fredede ejendomme, mens kommunerne forvalter de bevaringsværdige ejendomme.
Hos Jeudan sætter vi en ære i at værne om byens historiske ejendomme, og vi benytter fortrinsvist de oprindelige materialer.
Skal en facade fra 1800-tallet renoveres, bruger vi silikatmaling, så murværket kan ånde. Skal et vindue fra 1910 renoveres, bliver det kittet og får ny linoliemaling i stedet for at blive udskiftet. For findes der noget mere bevaringsværdigt end et vindue, som kan holde i 300 år? Fredning eller ej, så er arbejdet med Københavns historiske ejendomme en god investering. Ejer du en bevaringsværdig ejendom kan det være, at din kommune yder økonomisk støtte til vedligeholdelse.
Jeudan investerer hvert år et større trecifret millionbeløb i at vedligeholde, istandsætte og forbedre vores ejendomme. Vi ser det som et vigtigt samfundsansvar at være med til at bevare denne fælles kulturarv og sikre, at de klassiske og ofte fredede og bevaringsværdige bygninger fremstår velholdte og anvendelige langt ind i fremtiden.
Danmarks Radio
www.dr.dk/nyheder/penge/fakta-fredet-eller-bevaringsvaerdigt
Slots- og Kulturstyrelsen
www.kulturarv.dk/fbb/bevaringsvaerdier.htm
Center for Bygningsbevaring Raadvad
www.bygningsbevaring.dk